Bij kaars meditatie wordt gemediteerd door het staren naar een kaarsvlam. Voor sommige mensen is deze vorm van meditatie eenvoudiger doordat je jezelf concentreerd op een fysiek iets in plaats van op een mantra. Het lastige aan deze meditatie techniek is dat het moeilijk is om je ogen gericht te houden op de kaars. Als je echter een beetje oefent dan zul je er op den duur goed door kunnen mediteren.

Eén ding is in ieder geval zeker. De kaars meditatie is een fantastische manier om je concentratie te verbeteren. Het kan je leiden naar een zeer diepe staat van meditatie.

Hoe werkt kaars meditatie


Zorg dat je in een donkere ruimte zit. Je zult deze meditatie beter kunnen volhouden in een kamer die niet te fel is en waarin je vermoeide ogen krijgt. Plaats de kaars op ooghoogte of iets lager. Het is prima om neer te kijken op de kaars licht, maar zorg ervoor dat je hoofd niet te ver naar voren gekanteld en dat je lichaam niet is gezakt.

Het is belangrijk dat je lichaam zich in een comfortabele en rechte houding bevindt. Neem plaats in je favoriete stoel of op de vloer, en zorg ervoor dat de kaars minstens 50 cm van je vandaan staat. Anders wordt het te licht. Kijk in de kaars en laat het beeld van de vlam je geest bezetten.

In eerste instantie zullen je gedachten waarschijnlijk afdwalen. Dit is normaal en het zal geleidelijk minder worden naarmate je meer ervaring hebt opgedaan. Je zult ook merken dat je ogen beginnen te tranen. Als je afgeleid wordt dan richt je jezelf gewoon weer op de kaarsvlam.

Een geweldige manier om je te verdiepen is om je voor te stellen dat je ademt het licht van de kaars in en uit jezelf blaast. Houd je aandacht gericht op de kaarsvlam en laat je natuurlijke ademhalingsritme je bewustzijn vullen. Vervolgens zul je merken dat het licht van de kaars in en uitstroomt op het ritme van je ademhaling.

Er kan iets bijzonders gebeuren tijdens de kaars meditatie.

De reden dat je in staat bent om te zien is omdat je hersenen signalen verwerkt die worden verzonden via je ogen. Als de meditatie vordert stoppen je hersenen met de verwerking van deze signalen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk heel natuurlijk en volkomen veilig. Je ogen zijn gericht op het beeld van de vlam en omdat je je ogen niet beweegt verstrekken ze niet langer alle nieuwe informatie. Vervaging vindt plaats. Geleidelijk steeds een beetje meer totdat je geen visueel bewustzijn meer hebt van iets anders dan de kaarsvlam.

Dit is een diepgaande ervaring. Je ogen zijn open, maar je ervaart niets anders dan de vlam recht voor je, Als gevolg daarvan het voelt alsof er geen afstand tussen jezelf en de vlam is. In wezen wordt je één met de vlam.

Het kan enige oefening vergen om deze ervaring echt te stabiliseren, maar het is zeker de moeite waard!