Ademhaling meditatie

Ademhaling meditatie is een van de eenvoudigste en meest ontspannende vormen van meditatie. Het is een meditatie techniek die populair is bij vele nieuwkomers in meditatie, omdat het zo eenvoudig is om te leren. Ademhaling meditatie helpt je om je geest te richten en om negatieve gedachten te kunnen loslaten. Daarnaast geeft het je een ontspannen gevoel.

Waarom is deze vorm van meditatie is zo eenvoudig

Over het algemeen genomen is ademen iets wat je onwillekeurig doet. Het is gewoon niet iets waar je over nadenkt. Het bijzondere is juist dat de snelheid en diepte van je ademhaling een goede indicator is van je algehele gevoel van welzijn. Het is absoluut de moeite waard om af en toe aandacht te besteden aan je ademhaling. Als je ontspannen bent adem je langzamer en dieper dan wanneer je gestresst of ziek bent.

De stress van het dagelijkse leven kan veranderingen in je fysiologie veroorzaken. Zelfs niet voor de hand liggende zaken kunnen effect hebben op je bloeddruk, hartslag en je ademhaling. Vaak vallen deze veranderingen pas op als het te laat is.

Een van de beste manieren om dit soort van veranderingen ongedaan te maken is om te oefenen met ademhaling meditatie. Als je wat tijd neemt om je geest en adem te ontspannen zul je in staat zijn om de negatieve effecten van stress te keren.

Hoe werkt Ademhaling Meditatie


Zoek een zitplaats waar je lekker comfortabel kunt zitten. Zorg ervoor dat je met rechte rug kunt zitten. Belast jezelf op geen enkele manier. Laat je handen rusten op je schoot.

Sluit je ogen en haal langzaam en diep adem. Adem in door je neus en uit door je mond. Als je inademt zorg je er voor dat je maag en longen zich helemaal vullen. Bij het uitademen leeg je de longen volledig. Hou dit gedurende vijf minuten vol. Als gevolg zal je hartslag lichtjes verlagen, je bloeddruk zal verlagen, je spieren voelen losser en je geest zal beginnen met ontspannen.

Laat vervolgens je ademhaling teruggaan naar z'n normale ritme. Laat je lichaam doen wat dat van nature doet. Je kunt ademen door je neus of door je mond. Het maakt niet uit. Kies de methode wat voor jou goed aavult. Je enige taak is om je aandacht volledig gericht te houden op je ademhaling. Dit is meestal gemakkelijker te realiseren als je je richt op een van de volgende aspecten van je ademhaling:

1. Het gevoel van het inademen via je neusgaten.
2. Het gevoel van je borst en buik als je inademt.

Als er gedachten in je opkomen tijdens deze meditatie breng je gewoon je aandacht terug naar je ademhaling. Dit doe je bij je alle gedachten. Het maakt niet uit of het nou wel of juist geen sterke emoties zijn. Laat ze komen en laat ze gaan..

Het doel van deze ademhaling meditatie is niet om negatieve gedachten en gevoelens te vermijden, maar om je te leren om je aandacht weg te nemen van deze gedachten.

Hoe lang moet je mediteren.


Probeer in het begin deze meditatie 10 tot 15 minuten vast te houden. In de weken daarop verhoog je geleidelijk de meditatie naar 20 tot 30 minuten. Net als alle andere vormen van meditatie, ervaar je de beste resultaten als je elke dag even oefent.

Bij de voltooiing van deze ademhaling meditatie, sluit je ogen en laat je gedurende ten minste vijf minuten je lichaam en geest langzaam terugkomen.

Een laatste woord voor drukke mensen: je kunt deze meditatie gebruiken om te ontstressen op bijna ieder moment. Probeer het op de stressy momenten voor slechts vijf minuten en je voelt je een stuk meer ontspannen.