Mindfulness Nijmegen

Overzicht van Meditatie & Mindfulness aanbieders in Nijmegen.

Mindfulness in: Nijmegen

Vivicíta, Centrum voor Mindfulness, biedt cursussen aan in mindfulness en meditatie.

In de huidige drukte van de maatschappij met de voortdurende verwachting om te blijven presteren en de vele persoonlijke doelen van mensen, is het van belang om te leren omgaan met stress en emoties. Hoewel mindfulness in eerste instantie voor mensen met psychische problemen is ontwikkeld, zien we nu steeds meer een verschuiving plaatsvinden naar particulieren. Mindfulness is een gezonde coping en biedt handvatten voor iedereen die beter met maatschappelijke druk wil leren omgaan.

Hoewel Vivicíta zich in eerste instantie richt op het aanbieden van basisvaardigheden in mindfulness voor (jong)volwassenen, heb ik het streven om mijn onderneming steeds verder uit te breiden en bredere doelgroepen aan te spreken. Zo zal er in de toekomst ook meer aanbod komen voor kinderen/jeugdigen en ouders die interesse hebben voor mindful parenting.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness, Meditatie
 • Provincie Gelderland
 • Adres Hazenkampseweg 26 6531 NK Nijmegen 06 - 17166729

Mindfulness kan licht werpen op wat er achter gedachten zit. Het betekent 'tegenwoordigheid van geest' of 'er helemaal bij zijn.'
Wanneer momenten van mindfulness elkaar gaan opvolgen, kan er een krachtige concentratie ontstaan.
Die geeft een gevoel van veiligheid, rust, harmonie, tevredenheid, helderheid, vastberadenheid en kracht. We kunnen beter omgaan met pijn en stress. De intuïtie wordt scherper.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Krayenhofflaan 26 6541 PT Nijmegen 024 - 3738889

Mindfulness kan licht werpen op wat er achter gedachten zit. Het betekent 'tegenwoordigheid van geest' of 'er helemaal bij zijn.'
Wanneer momenten van mindfulness elkaar gaan opvolgen, kan er een krachtige concentratie ontstaan.
Die geeft een gevoel van veiligheid, rust, harmonie, tevredenheid, helderheid, vastberadenheid en kracht. We kunnen beter omgaan met pijn en stress. De intuïtie wordt scherper.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Krayenhofflaan 26 6541 PT Nijmegen 024 - 3738889

Vestig Mindfulness in het lichaam, ontspan, ervaar wat er is . . . en zie dat het al weer voorbij is. DAT werpt een blik in je hart. DAT geeft intuïtieve intelligentie de ruimte. DAT maakt nieuw gedrag mogelijk. Een eenvoudige techniek met een snel en direct resultaat. Het enige wat je te doen hebt, is het te doen, steeds weer opnieuw, in korte, onopvallende time-outs.
Satipanya is een Pali-woord, dat is samengesteld uit twee woorden: sati en panya. Sati betekent mindfulness, tegenwoordigheid van geest of achtzaamheid, panya betekent intuïtieve intelligentie, wijsheid of helder begrip. Zoals de Engelse monnik Bodhidhamma opmerkt, worden deze woorden voortdurend samen gebruikt. Het Pali is de oud-Indische taal, waarin de uitspraken van de Boeddha zijn opgetekend, de taal die het meest de taal benadert waarin de Boeddha gesproken heeft. Het is sterk verwant aan het Sanskriet.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Krayenhofflaan 26 6541 PT Nijmegen 024 - 3738889 06 - 20430337

Er kunnen perioden in je leven zijn waarop je er zelf niet meer uitkomt. In zo’n periode kunnen er klachten ontstaan zoals slaapproblemen, piekeren, negatief denken, huilbuien of concentratieproblemen. Soms worden we dat pas gewaar als het onze omgeving gaat opvallen. Zo kunnen we meer prikkelbaar zijn geworden, stiller of vinden anderen ons onrustig of juist depressief. De klachten kunnen zo hoog oplopen dat we moeilijkheden krijgen met onze partner, collega’s of familie. Soms ontstaan klachten naar aanleiding van een duidelijke gebeurtenis. Een vriendschap die verbroken worden, het sterven van een familielid of ontslag van werk. Soms zijn deze klachten sluipend begonnen en zijn ze in de loop der jaren steeds sterker geworden. Wat begon als verlegenheid kan leiden tot sociale vervreemding. Iemand die vroeger al wat nerveus of afhankelijk was durft nu geen feestjes meer te bezoeken. Soms kan de spanning bij iemand zelfs zo sterk worden dat deze last krijgt van paniek en hyperventilatie. Ook kan iemand merken dat hij of zij zichzelf in de weg zit. Relaties lopen keer op keer vast en het lijkt wel alsof dezelfde patronen zich steeds herhalen. In al deze gevallen kan kortdurende psychologische behandeling uitkomst bieden. Enerzijds melden mensen zich om van hun klachten af te komen, anderzijds om meer inzicht in zichzelf te krijgen of om verschillende gebeurtenissen in hun leven op een rijtje zetten.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Hengstdalseweg 120 6523 EP Nijmegen 06 - 28501898

Mijn pad naar mindfulness was en is nog steeds een pad dat ik steen voor steen leg. Steeds zoek ik in het nu naar inspiratie, balans en verdieping om te leren leven vanuit mijn kracht en authenticiteit. Een pad dat mij via het bedrijfsleven en vanuit het onderwijs naar Ontmoeten in Nu heeft gebracht. Vanuit Ontmoeten in Nu geef ik als gecertificeerd mindfulnesstrainer aandachtstrainingen aan een ieder die meer vanuit aandacht wil leren leven, werken en communiceren in een wereld die steeds meer van ons vraagt.
Mindfulness biedt een keuze om niet automatisch meegesleurd te worden door de vaart van de tijd en de stress, die dat oplevert. Immers stress is geen gebrek aan tijd, maar een gebrek aan aandacht. Durf jij het aan om bewust te vertragen en te ontdekken wat er zich dan ontvouwt?
Mindfulness kan helpen om vanuit mildheid, niet-oordelen en geduld jezelf te ontmoeten in dit moment. Er liggen nog stenen genoeg om je eigen pad te gaan…

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Bohrstraat 20 6533 DS Nijmegen 024 - 3782869 06 - 51565763

Mindfulness of aandacht is moeilijk met woorden te beschrijven. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het zo eenvoudig en open is. Iedereen kent momenten van aandacht; bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek, of bij het zien van een prachtige zonsondergang. Je voelt je wakker, alle zintuigen zijn open. Je bent op je gemak, aanwezig in het nu, zonder te oordelen.

Hoe anders is dit als we onder stress staan of pijn hebben. Zorgen, ergernissen en angst laten ons dan dikwijls niet meer los, ze lijken een eigen leven te leiden. Je bent prikkelbaar en wilt weg van wat er is.

De beoefening van aandacht brengt ontspanning en helderheid. Je leert je patronen te herkennen. Er komt acceptatie en mildheid. Je wordt je meer bewust. Je ontdekt dat er meer is dan jouw zorgen of pijn. Deze manier van in het leven staan kun je trainen.

De mindfulness-training ofwel Mindfulness Based Stress Reduction afgekort MBSR, is in de jaren tachtig ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteits-kliniek van Massachusets. Hij introduceerde hiermee het trainen van aandacht als techniek, toegepast op de gestresste westerse mens. Deze training heeft zich in de loop van 30 jaar als een beproefde methode bewezen, die ook in Nederland in de laatste jaren op grote schaal toegepast wordt,

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres 6522 HA Nijmegen 024 - 3227370

De mindfulnesstraining is in de VS ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn onder de naam Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), oftewel ‘aandachtgerichte stressreductie’. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2.5 uur en een gezamelijke stiltedag.

Tijdens deze training oefen je om met meer aandacht en met minder oordeel te leven. Dit doe je onder andere door middel van meditatie- en bewegingsoefeningen. Deze oefeningen zou je als een soort conditietraining voor je aandacht kunnen zien. Door intensief te oefenen wordt je aandacht helderder en krachtiger en is vaker op de voorgrond.

Daarnaast onderzoek je in deze training hoe je met lastige en stressvolle situaties om gaat en wat daarin wel of niet werkt. Hierdoor krijg je niet alleen meer zicht op jezelf maar door je groeiende aandacht zul je ook makkelijker uit ineffectieve patronen kunnen stappen en nieuwe keuzes maken.

Tijdens de training is het van belang om ook thuis te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag. Bij aanvang van de training ontvang je vier cd’s en een werkboek om je te ondersteunen bij het oefenen.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres 6512 GW Nijmegen 06 - 28835438

Eind 2010 werd ik geconfronteerd met forse pijnen door – bleek later – een nog redelijk onbekende chronische aandoening in het bekkengebied (CPPS). Dagelijkse lichaamsoefeningen en meditatie brachten verlichting. Mijn interesse ging uit naar boeken en artikelen over pijn, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en meditatie. Zo ook het boek ‘Meditatief ontspannen’ van Jon Kabat Zinn. Hij beschrijft daarin het programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) dat hij ontwikkeld heeft voor mensen met ernstige ziektes, chronische pijnen, burn-out klachten e.d. Ik werd geraakt en volgde zelf de 8-weekse basistraining MBSR. Naast het revalidatieprogramma van de St. Maartenskliniek – waar mij werd geleerd wat chronische pijn precies is en hoe je er mee om kunt gaan – had ik veel profijt van de dagelijkse oefeningen die onderdeel uitmaken van de basistraining MBSR. De kracht en eenvoud van deze training en verdieping in de oorsprong en de achterliggende gedachte van mindfulness brachten mij ertoe om te starten met de opleiding Trainer Mindfulness (MBSR).
Mijn drijfveer voor MBSR / Mindfulness: mensen met teveel stress door (werk)druk, onrust, verdriet of langdurige pijnklachten en mensen die meer aandachtig, in het hier en nu willen leven in aanraking laten komen met de ondersteunende kracht van mindfulness.
En mijn persoonlijke adagium: als pijn – zowel letterlijk als figuurlijk – er toch al is kun je er maar beter vriendschap mee sluiten.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness
 • Provincie Gelderland
 • Adres Hazenkampseweg 26 6531 NK Nijmegen 024 - 3602619 06 - 11045959

Mindfulness wordt vaak vertaald als aandacht, opmerkzaamheid, gewaarzijn. Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend. Vaak zijn we met onze aandacht en gedachten ergens anders. We zijn bezig met wat we gedaan hebben of met wat we morgen nog moeten gaan doen. We kennen allemaal tijden waarin het piekeren en tobben ons veel in beslag neemt. We kunnen ziek worden, zorgen hebben over onze kinderen, over onze relaties, over behoud van je werk, over geld. Wat gisteren nog als vanzelfsprekend leek vast te staan kan vandaag een bron van onzekerheid zijn geworden. We zijn vaak niet aanwezig in het moment, in het nu, waardoor we veel mooie en goede momenten missen.

Gegevens

 • Categorie Mindfulness, Meditatie, Yoga
 • Provincie Gelderland
 • Adres Groesbeekseweg 180 6521 CR Nijmegen 06 - 22609167

Zoeken