Ik heb het zelf ook ervaren. Hoe ga je er mee om en hoe krijg je het voor elkaar dat deze gedachten af en toe ook even stoppen. In principe is het antwoord heel eenvoudig. Je hoeft je gedachten niet te geloven. Mindfulness helpt je hierbij. Je kunt je gedachten gewoon erkennen en los laten. De essentie van minfulness.
Een van de grote problemen met "piekeren" is dat het vervelend en destructief kan zijn. Daarnaast lijkt het er op dat het zichzelf in stand houdt. Die tendens is dat je gedachten zich blijven concentreren op iets. Slechts heel weinig gedachten dragen ook daadwerkelijk iets bij. Het gros van de gedachten zorgt enkel voor pijn.
Dat is de fundamentele eerste stap: het bewust zijn van deze gedachten en de pijn die ze brengen.
We hebben vaak niet direct in de gaten hoe veel pijn deze gedachten kunnen veroorzaken. Vaak denk je dat het er bij hoort, maar dit is niet zo.
Dus dit is het punt waar mindfulness komt kijken. Mindfulness is niet een magische schakelaar die je om kunt zetten om te stoppen met piekeren, het vergt enige oefening, maar het helpt zeker!
Een manier om te beginnen met mindfulness is om je nieuwsgierigheid te heractiveren. Denk eens na over hoe kinderen zijn gefascineerd door alles. We moeten eerst die fascinatie zien terug te vinden zodat het de plaats in kan nemen van die negatieve gedachten die maar in je hoofd blijven hangen.
Begin met het kiezen van iets dat je zou kunnen hebben gefascineerd toen je een kind was. Als je genoeg oefent wordt het makkelijker en kan je het overal op toe passen. Op den duur zul je in staat zijn om bij vervelende gedachten ander te reageren dan dat je nu doet. In plaats van rotgedachten weg te duwen zeg je tegen jezelf " Woah, waar komt dit vandaan? '' Wat doet mijn lichaam met dit gevoel en wat doe ik met deze gedachte.
Onderzoek de gedachte zonder te reageren.